Havuz suyu test kiti nedir? Test nasıl yapılır?
Güvenli ve sağlıklı bir yüzme havuzu için suyun düzenli olarak analizi yapılmalı ve dezenfekte edilmelidir.
Pratik ve ucuz olması nedeniyle yaygın olarak kullanılan klorun aktif dezenfekte yapabilmesi için Ph ve serbest klor seviyesinin sürekli ölçülmesi gerekmektedir. Ayrıca yüzme havuzlarında bakteriyolojik, kimyasal ve fiziksel ölçümler yapılmaktadır. Kimyasal ölçümler için hızlı, pratik ve doğru sonuç alma noktasında en çok kullanılan metotlar klorimetrik ve fotometrik metotlardır.
Klorimetrik metot : Numune suya indikatör ilave edildikten sonra oluşan rengin özel olarak hazırlanan renk eşeli ile karşılaştırılması esasına dayanır. Havuz suyunuz; Ph, serbest klor, toplam alkalinite, kalsiyum sertliği, amonyak ve stabilizatör seviyesi gibi parametreler için test edilmelidir.
Fotometrik metot : Spektrofotometre cihazları da denilen mercek(ler) marifeti ile numune suya farklı dalga boylarında verilen ışığın emilim/yansıma tekniklerini kullanarak sonuçlar veren ileri ölçüm teknikleridir. Bu tür elektronik cihazların basit düzenekli ve ekonomik olan modelleri olduğu gibi, 15 parametre ölçüm yapabilen profesyonel modeller de mevcuttur.
Günümüzde yaygın olarak yapılan ölçüm serbest klor ve Ph ölçümüdür. Bu ölçüm için sıvı veya tablet içeren test kitleri mevcuttur. Havuzun türü, kullanıcı sayısı, kimyasal kullanım şekli vb. durumlar göz önünde bulundurularak ölçme planı oluşturulur. Özel ev veya villa havuzlarında günde bir defa, genel kullanıma açık yüzme havuzlarında ise günde en az üç defa serbest klor ve Ph ölçülmelidir.
Yüzme havuzu suyu ölçümünde dikkat edilecek hususlar;
* Analiz kabı bir kaç defa havuz suyu ile çalkalanmalı, bu işlem her kullanımdan önce ve sonra tekrarlanmalıdır.
* Deney tüpü içindeki sıvılar tekrar havuza dökülmemelidir.
* Su, yüzeyin yaklaşık 45 cm. (bir kol boyu) ve havuzun su girişinden uzak bir noktasından alınmalıdır.
* Su, alındıktan hemen sonra test edilmelidir.