add wishlist add wishlist show wishlist add compare add compare show compare preloader
  • Türkiye'nin en büyük HAVUZ marketi
Havuz Kimyasalları neden Önemlidir?

Havuz Kimyasalları neden Önemlidir?

Yüzme havuzlarında kullanılan Havuz Kimyasalları, temel olarak havuz suyunun mikrop, bakteri ve mantarlardan arındırılarak kokusuz, renksiz ve neredeyse içme suyu temizliği ve berraklığında olmasını amaçlar. Ayrıca suya sonradan karışan kum-toprak, toz, çim, vücuttan suya geçen yağ, güneş kremi, ter ya da sabun artıkları, tekstil lifleri gibi maddeleri insan sağlığına zarar vermeyecek düzeyde yok etmek amacıyla kullanılmaktadır.

Havuz suyunun şartlanması için gerekli olan Havuz Kimyasalları Kullanım Miktarı, havuzunuzun durumu ve ölçüleri ile orantılı olarak değişkenlik gösterir.

* pH düzenleyiciler :

ph ve klor ilişki tablosu

Her ne kadar temel kimyasal olarak  Havuz Kloru bilinse de ilk ölçülmesi gereken ve gerekiyorsa ilk kullanılması gereken havuz kimyasalı pH düzenleyicilerdir. Çünkü eğer pH istenen aralıkta değil ise kullanacağınız havuz kloru verimliliği düşecektir. Tabloda görüleceği üzere en uygun pH değeri olan 7.4 nötr değerde 700-720 mV ORP veya 1.5 ppm klor ölçülmelidir.

pH havuz suyunun asit ya da baz eğilimini gösteren değerdir. Havuzlarda ideal pH değeri 7.4 tür. Bu değerlerin altına inildiğinde (asit etkisi) pH yükselticiler, bu değerlerin üzerine çıkıldığında ise (baz etkisi) pH düşürücüler kullanılmalıdır. Açık havuzlarda güneş etkisi genelde pH yükselteceğinden, bu tür havuzlarda daha çok pH düşürücüler kullanılmaktadır.

* Klor : pH dengelendikten sonra kullanılacak temel havuz kimyasalı Klor dur. Havuz kloru farklı kimyasal bileşikler olabilir.

Genel olarak gündelik kullanımda kullanılan ve 56'lık havuz kloru olarak bilinen havuz kloru Sodium Dichlore'dur. Stabilizatör olarak siyanürik asit ihtiva eder. Bu sayede suda uzun süre kalıcılık gösterir.

90'lık havuz kloru olarak bilinen Trichlore da özellikle çok sıcak bölgelerde sıklıkla kullanılmaktadır. Bu klor türü de stabilizatörlüdür ve siyanürik asit ihtiva eder.

Bir başka klor türü ise 65'lik klor olarak bilinen Calcium Hypochlorite'tir. Genellikle içme suyu dezenfeksiyonunda kullanılır.

Kapalı mekanlarda ve/veya dozaj sistemlerinde kullanılan sıvı klor ise Sodium Hypochlorite'dir. %12-15 klor ihtiva eder ve stabilizatörsüz olduğu için uçucudur.

Havuz suyunun ilk kez doldurulması ya da yüklü miktarda su eklenmesi durumunda veya havuz suyunun uzun süre temizlenmemiş yosunlaşmış ya da bulanıklaşmış olması durumunda klor şoklaması yapılmalıdır. Klor şoklamasının sıvı klor ile ve normal kullanımın 2-3 katı miktarla yapılası uygundur. Bu sırada klor değerleri normal seviyeye gelmeden havuz kullanılmamalıdır.

* Yosun önleyiciler / öldürücüler : Havuzda yosun oluşumunu önlemek amacıyla yosun önleyiciler, oluşmuş yosunları yok etmek için de yosun öldürücüler kullanılmaktadır. Havuz suyundaki klor da yosun oluşumunu engelleyen önemli bir faktördür. Ancak bu tür kimyasallar ikincil ürünlerdir ve klor ve pH dengesi düzenli ve stabil tutulmaz ise bu ikincil havuz kimyasallarının etkisi görülemez.

* Topaklayıcılar / Çöktürücüler : Havuzun bulanıklaşmasına neden olan ve genellikle havuz filtresinin filtre edemediği mikron değerindeki partikülleri toparlamak ve çöktürmek için bu kimyasallar kullanılır.

Topaklayıcıların (Parlatıcı veya Sürekli Temizleyici olarak da bilinir) birleştirdiği partiküller artık havuz filtresinin filtreleyebileceği büyüklüğe erişeceğinden ek olarak bir şey yapılmasına gerek yoktur.

Çöktürücülerin havuz yüzeyine çökerttiği atıkların dip süpürgeleri ya da otomatik havuz robotları ile ayrıca temizlenmeleri gerekir. Ancak çöken kalıntılar yoğunluk arz ediyor ise süpürge işleminin filtre boşaltma pozisyonunda yapılması tavsiye edilir.

Çöktürücü  kimyasalların suya direkt olarak ilave edilmesi uygundur. Ancak bu havuz kimyasalları suya ilave edildikten sonra filtrenin Re-Sirculation (Çevrim) pozisyonuna getirilerek 3-4 saat çalıştırılması ve sonra sistemin kapatılması tavsiye edilir.

Yorumlar (0)

    Yorum ekle

    Yorumlar gösterilmeden önce onaylanacaktır!

    Açık
    Koyu