add wishlist add wishlist show wishlist add compare add compare show compare preloader
  • Türkiye'nin en büyük HAVUZ marketi
Havuz Tuz Klor Jeneratörü nedir?

Havuz Tuz Klor Jeneratörü nedir? Avantajları nelerdir?

Havuz dezenfeksiyonunda KLOR un önemi:

Havuz suyu dezenfeksiyonunda temel kimyasal havuz klorudur. Dezenfeksiyon için kullanılan havuz kimyasallarından Havuz Kimyasalları neden önemlidir? yazımızda bahsetmiştik. O nedenle klor tanımı ve çeşitlerine girmiyoruz.

Günümüzde klasik yöntemle havuz dezenfeksiyonu ve havuz suyu şartlandırması bu havuz kimyasallarının suya elle atılması yolu ile yapılmaktadır. Daha gelişmiş sistemlerde ise yarı otomatik veya tam otomatik dozlama sistemleri kullanılmaktadır.

İşte bu sistemlerin içerisinde, havuz suyu dezenfeksiyonu için kullanılan klor yerine tuzdan klor üretmeye yarayan cihazlar zamanla daha çok tercih edilmeye başlanmıştır.

Tuz Klor Jeneratörü nasıl çalışır?

Havuz tuz jeneratörü temel olarak suda 3/1000 veya 4/1000 oranında seyreltilmiş sofra tuzunun (NaCl) iyonize edilmesi yöntemi ile çalışır. Tuz cihazı elektronik panel ve tuz hücresi olmak üzere iki üniteden oluşur. (Bazı üreticiler bu iki üniteyi birleştirilerek hat üzeri modeller de üretmiştir.)

Tuz klor hücresi dediğimiz ünitede titanyum plakalar bulunur. Bu titanyum plakalara elektrik verildiğinde içinden geçen tuzlu suyu iyonize eder ve klor gazı açığa çıkartır. Bu klor gazı da havuz suyuna karışarak dezenfeksiyon sağlar.

Tuz Klor Jeneratörü ile üretilen klor sağlıklı mıdır?

Temel olarak klor elementinden sağlıklıdır diye söz etmek mümkün değil tabii ki. Ancak günümüzde hemen her kullanım alanında dezenfeksiyonu sağlayan şey klordur. Bir ortama girdiğimizde temizlik kokusu olarak algıladığımız şey aslında klordur. Ya da evimizde musluklarımızdan akan suyun dezenfeksiyonu yine klor ile sağlanmaktadır.

İşte bu nedenle yüzme havuzlarında da dezenfeksiyon genel olarak klor ile sağlanır. Elle atılan toz klorlarda suda kalıcılığı arttırmak için siyanürik asit (ve daha başka maddeler) kullanılır. Bu nedenle yüksek miktarda ve süreklilikte kullanılan Toz Havuz Kloru suda siyanürik asit birikmesi yaratır. Ayrıca hem kokusu hem de korozyon özelliği nedeni ile tahriş edici bir etkisi vardır. 

İşte bu nedenlerle Tuz Klor Jeneratörü hücresinde iyonizasyon yöntemi ile doğal olarak üretilen klor;

  • Havuz suyunda herhangi bir birikme yapmaz,
  • Kokusuzdur,
  • Gözleri ve cildi tahriş etmez,
  • Mayolarda sararma ve yıpranma yaratmaz 
  • Harici klor kullanım maliyetini ortadan kaldırır

Tuz Klor Jeneratörü seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Tuz klor jeneratörleri genel olarak saatte ürettikleri klor miktarı ile sınıflandırılırlar. (Örn : 36gr/h gibi.) Sizin de tuz klor jeneratörünü seçerken bu değere göre hareket etmeniz gerekir. Havuzunuzun tonajına göre hangi model tuz klor jeneratörü seçmeniz gerektiği aşağıdaki tabloda verilmiştir;

50 tona kadar olan havuzlarda - 15 gr/h
50 - 90 ton arası havuzlarda - 25 gr/h
90 -130 ton arası havuzlarda - 35 gr/h
130 - 250 ton arası havuzlarda - 50 gr/h

* Daha yüksek tonajlar için lütfen bizimle temasa geçin.

Buna ek olarak Tuz Klor jeneratörlerinin tuz hücrelerinin bir ömrü vardır. Bu kullanım ömrü hücrede kullanılan titanyum plakaların kalitesi ile alakalıdır ve üretici/ithalatçı firmanın katalog bilgileri içinde belirtilir (5.000 saat veya 10.000 saat gibi.) O nedenle ilk başta ekonomik gibi görünen bir tuz klor jeneratörü kısa sürede klor üretemez hale gelip size daha fazla maliyet yaratabilir. Bu konuda gerekli araştırmalar mutlaka yapın veya satıcınızdan destek alın.

Yorum (1)
  • Naz yilmaz - May 12, 2020

    Tuzlu sistem olan havuzların etrafında olun tuz kalıntısı oluyor onları nasıl temizleyebilirim yardımcı olursanız sevinirim

Yorum ekle

Yorumlar gösterilmeden önce onaylanacaktır!

Açık
Koyu