add wishlist add wishlist show wishlist add compare add compare show compare preloader
  • Türkiye'nin en büyük HAVUZ marketi
Havuz Filtre Sistemi - Havuz Filtresi seçimi nasıl yapılır?

Havuz Filtre Sistemi - Havuz Filtresi seçimi nasıl yapılır?

Yüzme havuzlarında havuz filtresi çeşitli boyutlara uygun kapasitede boyutlandırılmış olmasından ötürü yaygın şekilde kullanılır. Bu havuz filtre sistemi içinde filtre malzemesi olarak cam kumu ya da yine yaygın olarak kuvars kum kullanılır.

Havuz filtresi nasıl çalışırFiltrasyon, kirli suyun pompa basıncı ile havuz filtresi içinde dağıtılması ve tortusunu filtre malzemesinde bırakarak temiz şekilde havuza dönmesi esasına dayanır. Kullanılan havuz filtre malzemesinin tane boyutları, filtreleme kalitesini de doğrudan etkiler. Örneğin 1-2 mm kum ile 40 mikron seviyesinde filtreleme yapılırken, 0,5-1 mm kumda bu değer 5-10 mikrona kadar düşebilmektedir. Aynı zamanda su akışını dengelemek ve en iyi havuz filtre sistemi sağlamak için kumlar havuz filtresi içine seviyeli olarak konmalıdır.

Havuz filtresi kum miktarları ne olmalıdır?

Havuz filtresine konması gereken kum miktarı üretici firmanın yaptığı testlere bağlı olarak ve filtre çapına göre değişkenlik gösterir. Dolayısı ile havuz filtresi markası / modeline göre katalogda belirtilen kum miktarına uymanızı tavsiye ederiz. Bu yazdıklarımız kuvars kum için geçerlidir. Eğer Cam Kum medya kullanmak isterseniz o zaman katalogda yazan miktarın %15 kadar azını kullanmanız gerekir.

Daha önce havuz filtre sistemi içine konulacak kum miktarını seviyeli olarak koymamız gerektiğinden bahsetmiştik. Peki hangi kumdan ne kadar koymalıyız? Havuz filtresine koyacağımız kumları hangi sıra ile koymalıyız?

Bu sorulara yanıt olarak aşağıdaki miktarlara ve sıraya uymanız havuz filtre seçiminize göre en kaliteli filtrasyonu yapmanızı sağlayacaktır. Miktarlar oransal olarak belirtilmiş olup katalog değerine göre oranlanarak kullanılmalıdır;

Kuvars Kumu (0,5-1,0 mm) İnce - Üste (en son) konulacak - % 45
Kuvars Kumu (1,0-3,0 mm) Orta - Ortaya (ikinci) konulacak - % 30
Kuvars Kumu (3,0-5,0 mm) Kalın - En alta (ilk) konulacak - %25

Ayrıca filtre seçiminde pompanızın basma gücünü de dikkate almanız gerekir. Eğer hali hazırda çalışan bir pompanız varsa ve filtrenizi değiştirmeniz gerekiyor ise o zaman var olan havuz pompasının basma debisi (saatte kaç m3 su çevirdiği) önemlidir. Filtrenizi de bu debiye uygun olarak seçmeniz gerekir.

Örneğin pompa debiniz 10 m3/h ise havuz filtrenizin de bunun bir tık üzerinde, yani 12 m3/h civarında olmasında yarar vardır.

Havuz filtre sistemlerinde kum filtrelerin dışında kartuş filtreler de kullanılmaktadır. Bu filtreler daha kompakt ve ekonomik olmakla birlikte su kaybı da en az olan filtrelerdir. Kum filtrelere kıyasla bu filtrelerde temizlik basınçlı su ile yapılmaktadır, ters yıkamaya ihtiyaç duymazlar.

Özetle; Havuz filtre sisteminde dikkat edilmesi gerekenler;

1 - Havuz Pompası ve havuz filtresi ilişkisi çok önemlidir. Filtre çalışma basıncı olarak pompa basıncının %20 fazlası hesaplanmalıdır.

2 - Havuz filtre sisteminde kullanılacak filtrasyon medyası ve miktarları uygun seçilmelidir. Gerekirse satıcı/üretici firmadan yardım alınmalıdır..

3 - Havuz filtresi iç basıncı basınç göstergesinde sarı bölgeye geldiğinde mutlaka ters yıkama yapılmalıdır. Aksi durumda yüksek iç basınç filtreye zarar verir.

4 - Havuz filtreleri pozitif basınç altında çalışmak üzere tasarlandıkları için, filtre içinde negatif basınçtan ve darbelerden kaçınılmalıdır. Bu durum filtreye zarar verir.

Yorumlar (0)

    Yorum ekle

    Yorumlar gösterilmeden önce onaylanacaktır!

    Açık
    Koyu