add wishlist add wishlist show wishlist add compare add compare show compare preloader
  • Türkiye'nin en büyük HAVUZ marketi
Havuz Pompası alırken bilmeniz gerekenler!

Havuz Pompası alırken bilmeniz gerekenler!

Havuz motorları nasıl çalışır?

Havuz-PompasiHavuz motorları genellikle santrifüj pompalar olup, havuzdaki suyun giriş enerjisinden daha fazla çıkış enerjisi yaratarak suyun devir-daimini ve bu sayede filtreleme, boşaltım ve çevrim gibi işlemlerin yapılabilmesi için havuz suyunu hareketlendirmeyi sağlar. 

Havuz pompası denge deposundan, dip emişlerden ya da süpürge vakum hattından emilen suyu basınçlandırılarak filtrelere (filtre üzerine monte edilmiş çok yollu vanalara), ısıtıcıya ve besleyicilere iletilir. Küçük havuzlarda genellikle plastik enjeksiyon gövdeli havuz pompaları kullanılır ve emiş tarafında sepet ızgaraları vardır. Bu ızgara, pompaya zarar verebilecek büyüklükteki parçaları tutarak pompa içerisine girmesine engel olur. Bu nedenle ızgara sepetleri sık sık kontrol edilmeli ve temizlenmelidir.

Havuz devirdaim motoru çalışma prensibi konusunda doğru bilinmesi gereken bir konu da, bu tür pompaların drenaj pompaları gibi derinden su çekme yeteneğinin olmadığıdır. Bu nedenledir ki havuz pompası konumu mutlaka havuz su yüzeyinin altında ve mümkünse havuz tabanı seviyesinde olmalıdır. Bu sayede havuz devirdaim motoru çalışmazken dahi su doğal akışı ile pompa sepetine dolabilecektir. Aksi taktirde havuz pompası çalıştığında su yerine hava emecek ve tesisata hava pompalayacaktır. Bu da hem havuz filtresi hem de bağlantı ekipmanlarının basınç nedeni ile zorlanmasına, sirkülasyon pompasının da kuru çalışması nedeni ile zarar görmesine sebebiyet verecektir.

Havuz motoru alırken nelere bakılmalıdır?

Havuz motorları genellikle HP (Beygir gücü) veya kW cinsinden sınıflandırılırlar. Bu iki değer birbiri ile ilişkili olduğu gibi aynı zamanda bu havuz pompasının saatte ne kadar su basabildiğinin de bir göstergesidir.

Eğer halihazırda bir havuz filtreniz var ise mutlaka filtrenizin karşılayabileceği debiye uygun havuz devirdaim pompası seçmeniz gerekmektedir. Aşağıda havuz pompası (HP cinsinden) ile Havuz Filtresi (Çap cinsinden) eşleştirme tablosunu bulabilirsiniz. Ancak bu rakamlar havuz pompası ve filtresi üreticisinin tasarım değişikliklerine bağlı olarak farklılıklar gösterebilir. Lütfen pompa seçimi yaparken emin olmadığınız noktalarda satıcınızdan destek alınız.

 

0,25 HP pompa Ø350 mm. filtre
0,33 HP pompa Ø350 mm. filtre
0,50 HP pompa Ø500 mm. filtre
0,75 HP pompa Ø620 mm. filtre
1,00 HP pompa Ø650 mm. filtre
1,50 HP pompa Ø800 mm. filtre
2 HP pompa Ø950 mm. filtre
3 HP pompa Ø1050 mm. filtre

Havuz Pompası çalışırken nelere dikakt etmek gerekir?

1 - Havuz devirdaim motoru kesinlikle susuz çalıştırılmamalıdır.
2 - Çok yollu vana konumları değiştirilirken havuz pompası mutlaka kapalı durumda olmalıdır.
3 - Havuz Pompası çalıştırılırken basma (çıkış) ve emme vanası - pompa bakımı gerektirecek durumlar dışında- kapatılmamalıdır! 
4 - Pompanızı kuru ve taze hava sirkülasyonunun olduğu bir yere yerleştirmeniz pompa motorunun soğumasını kolaylaştırır. Kapalı alana yerleştirilen pompalar kendi üzerinden geçen sıcak havayı tekrar motora vereceği için motor soğumaz ve hasar görebilir.
5 - Çalışmakta olan havuz pompasında ön filtrenin şeffaf kapağından bakıldığında, hava kabarcıkları ve hava boşluğu görülmemelidir. Gözlemleniyorsa tesisatın bir noktasında hava emişi var demektir, ki bir havuz mekanik teknisyenine başvurmanız gerekebilir.

Yorumlar (4)
  • mehmet doymuş - Nov 28, 2022

    merhaba bahçeme 4×7 m ve 160cm yuksekliğinde havuz yaptırmak istiyorum. kaç hplık motor ve litrelik filtre almalıyım. havuzu aile kullancak.
    tesekkur ederim.

Yorum ekle

Yorumlar gösterilmeden önce onaylanacaktır!

Açık
Koyu